,,Demystifying’’ Fascia

Fascia este o rețea vastă de țesut conjunctiv care face parte din corpul tău, o singură ,,perdea’’ continuă capabilă să aibă senzații și acțiuni, ale sale și cu anumite proprietăți extrem de importnate, descoperite recent.

Fascia nu numai că leagă organele între ele, dar și alte părți ale corpului, cum ar fi mușchiul cu pielea, tendonul de os – ci are și tot felul de terminații nervoase, care te ajută să simți corpul în spațiu și chiar ce se întâmplă în interiorul corpului tău.

Cu toate acestea, de zeci de ani, medicii și oamenii de știință au considerat că este un simplu țesut de completare, plictisitor și l-au aruncat, pentru o vedere mai curată a organului pe care îl studiau cu adevărat. Un țesut care le stătea în cale, care-i încurca!

Liniile fasciale

Liniile fasciale importante

Dr. Travell, medicul personal a lui John F. Kennedy și prima femeie numită medic personal al unui președinte, a fost cea dintâi care a observat că fascia din mușchi poate fi torsionată în feluri dureroase, care deteriorează mușchii, limitează mișcările și afectează integritatea biomecanică a organismului.

Începând din acel moment, urmat fiind de multe alte observații și studii medicale, cu precădere în ultimii 7-10 ani, Fascia a ajuns să fie considerată un organ senzorial important, în sine – având și câteva trăsături fizice speciale.

De ce este FASCIA atât de specială?
Fascia este peste tot în interiorul tău, ca un tot unitar, un fel de al doilea rând de piele intern, care îmbracă ca un scut fiecare coponentă a corpului tău și pătrunde în cele mai ascunse locașuri ale anatomiei tale.

Nu există un organ, mușchi sau vas de sânge care să nu fie conectat la sau învelit de către fascie.

Este unul dintre principalele tipuri de țesut conjunctiv de susținere, împreună cu ligamentele și tendoanele, toate fiind formate în cea mai mare parte din mănunchiuri întinse de proteină, din elastină și collagen, suspendate într-o plasă gelatinoasă.

Fascia

Fascia în stare lichefiată.

Iar rolul cel mai evident al acestor țesuturi este să țină împreună toate părțile anatomice și să ne ajute să ne deplasăm, să respirăm, să mâncăm… într-un cuvânt să fim capabili pentru funcțiile principale ale corpului nostru.

Între toate aceste țesuturi, FASCIA noastră este însă, o mica vedetă 😉 .

De ce? Ligamentele și tendoanele au aproape o singură treabă și anume, să transfere energia de la un mușchi la altul, fiind destul de puternice ca structură și foarte tensionate.

Fascia are și acest rol, de transfer al energiei, ca de exemplu fascia din piciorul tău care leagă călcâiul de degetele de la picioare, dar acționează în același timp și ca un lubrifiant. Acest țesut conjunctiv îl puteți găsi între fibrele musculare din interiorul unui mușchi și, de asemenea, este cel care înconjoară întregul mușchi. Și asta va asigura că mușchii se pot contracta pe deplin, prevenind în același timp posibila deteriorare de la frecare, atunci când sunt flexați.

Există diferite tipuri de fascia – nimeni nu știe exact câte – dar ceea ce s-a descoperit până acum este că în unele zone, meșele care formează fascia, sunt mai strâns țesute, unele au mai mult collagen, altele au diferite tipuri colagen.

Acest lucru poate explica cum fascia poate sustine organele sau muschii în timp ce acționează și ca un lubrifiant.

Și nu doar atât!

Se pare însă că fascia poate face ceva mai mult: își poate schimba proprietățile materiale.

De exemplu, când un țesut trebuie să fie mai rigid, poate adopta o formă asemănătoare unui gel, iar atunci când trebuie să fie neted și alunecos, se poate lichefia în esență.

Dar nimeni nu stie cum face asta. Capacitatea fasciei de a se transforma de la un format la altul este cu adevărat incredibilă, de parcă ar avea o inteligență proprie.

Fascia

Secțiune transversală fibră musculară-fascie-țesut

Deși este nevoie de mult mai multe cercetări, studiile sugerează că fascia ar putea juca un rol important și în modul în care ne reglăm sentimentele și emoțiile, pentru că simte și înmagazinează stări și emoții, funcționând ca un disc de memorie.

De fapt, când spunem că somatizăm o emoție, informația este înmagazinată de fascie, în zona corpului care are legătură cu emoția, pentru ca apoi să o dea afară sub forma unor dureri, afecțiuni sau boli. Produce răspunsuri celulare, extracelulare, neuronale și biomecanice.

FASCIA este un concept foarte complex, greu de explicat și foarte puțin studiat în medicina alopată.

Doar terapiile complementare îi acordă fasciei importanța binemeritată și nu de puține ori am văzut cazuri de ameliorări rapide ale unor afecțiuni acute sau eliberări somato emoționale rapide, doar din aboradea terapeutică a fasciei.

Din experiența terapeutică, personal am ajuns să cred că fascia este lăcașul sufletului, pentru că ea este martorul fiecărei respirații, al fiecărei emoții, al fiecărui pas și al fiecărui cuvânt pe care un om îl rosteste în viață.

Dacă vrei să înveți mai multe despre fascie și să ajuți procesul de vindecare cu ajutorul fasciei, te invit la cursul TERAPII COMPLEMENTARE MANUALE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *