Neuroplastia creierului

Neuroplastia creierului … sau repetiția este mama învățăturii

Când suntem angajați în experiențe noi sau într-un proces de învățare, în creier se formează noi circuite neuronale. Aceste circuite, sunt conexiuni formate din neuroni din multiple cortexuri ale creierului, interconectați și se formează în creier printr-o rutină sau practică zilnică, asemenea unei cărări de munte bătătorită zilnic, de pașii oamenilor care trec pe ea.

Neuroplastia craniană

Neuronii aflați într-un astfel de circuit neuronal, comunică între ei prin sinapse, iar aceste sinapse se pot regenera de-a lungul întregii vieții 😊 . De fiecare dată când însușim cunoștințele noi prin repetare sau rutină zilnică, sinapsele devin mai puternice și mai stabile. De exemplu, atunci când încercăm să recunoaștem o pasăre sau un animal nou, sinapse noi sunt create în creier. Neuronii din cortexul vizual vor determina culoarea, cei din cortexul auditiv vor identifica sunetul, iar alții, numele animalului, ș.a., formând o nouă sinapsă. Pentru a recunoaște însă ce fel de animal sau pasăre este, recunoaștere determinată prin atribute, culoare, sunet, nume – creierul are nevoie de mai multe repetări, pentru a îmbunătații performanța sianpsei noi formate. Acest lucru se traduce prin plasticitatea sinaptică, care este probabil pilonul pe care se întemeiază maleabilitatea uimitoare a creierului.

Ce este plasticitatea sinaptică?

Plasticitatea sinaptica sau neuroplasticitatea creierului, este un termen utilizat de specialiști care se referă la abilitatea creierului de a se modifica la orice vârstă, în bine sau mai puțin bine. Așa cum se poate lesne înțelege, această abilitate joacă un rol extrem de important în dezvoltarea (sau declinul) creierului nostru și în dezvoltarea personalităților fiecăruia dintre noi.

Cum se modifică creierul?

Materia cenușie are abilitateade a se contracta sau îngroșa, iar conexiunile neuronale – sinapsele – pot fi rafinate, ,,arhivate’’, slăbite sau secționate. Schimbările în partea fizică a creierului se manifestă ca și schimbări în abilitățile noastre. De exemplu, de fiecare dată când învățăm un pas nou de dans, are loc o modificare în planul fizic al creierului, prin crearea unei noi sinapse  care trimite instrucțiuni corpului cum să performeze în acea direcție. De fiecare data când uităm numele unei persoane, de asemenea este reflectat în planul fizic, sinapsa care, odată era conectată la memorie, s-a degradat sau chiar secționat.

 

Exerciții pentru creier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dezvoltarea cognitivă și declinul ei

Deseori, oamenii se gândesc că perioada copilăriei și cea a adolescenței, este perioada în care creierul se dezvoltă, prin faptul că persoana, la acele vârste, este predispusă să învețe, în mod constant, lucruri noi, își asumă noi aventuri, manifestă un spirit iscoditor și aventurier. Acest lucru se întâmplă în mod natural. În schimb, perioada de maturitate  este adesea văzută ca o perioadă de declin cognitiv, când intervine uitarea, persoana este mai puțin înclinată către explorări și experiențe noi, intervine sedentarismul și o anumită stare de plafonare.

Din perspectiva dezvoltării cognitive, este total GREȘIT! Ultimele cercetări în domeniu au arătat că dezvoltarea cognitivă a creierului la vârsta adultă poate continua, sub auspiciile și circumstanțele corecte. Într-adevăr, nu mai seamănă ca un process natural, ci condus și conștient, însă poate continua. Deși, anumite mecanisme ale creierului pot suferii, o dată cu înaintarea în vârstă, daune ireversibile, anumite practici pot revigora plasticitatea creierului și readuce în stare de funcționare aceste mecanisme (vezi în subsolul acestui articol câteva recomandări). În mod similar, persoane care au suferit de diverse afecțiuni craniene – AVC, schizofrenie, chimioterapie – pot menține sănătatea creierului la un nivel functional acceptabil, adăugând rutinei lor aceste aceste practice. Cheia și provocarea este însă, în a găsi ce mecanismul care are probleme și cum aplicăm aceste tehnici în mod eficient.

Neuroplasticitatea și simțurile

Una dintre cele mai importante descoperiri în cercetarea neuroplastiei creierului este modul în care simțurile noastre sunt strâns legate de memorie și percepție. Datorită acestei interdependințe, o ,,șubrezire’’ a uneia din ultimele două poate duce la o slăbire sau pierderea a unor simțuri și invers, dacă ne pierdem unul dintre simțuri, pierdem memoria sau percepția, adică sinapsa creată la nivelul creierului. De exemplu, dacă ne ardem la mâini, vom pierde simțul tactil în acea zonă, apoi sinapsele craniene care ne atenționau vis-a-vis de cald, fierbinte, rece sau gheață în mâini, nefiind folosite, își vor pierde din plasticitate.

Neuroplastia cranianăNeuroplastia are mult mai multe implicații, în aproape fiecare aspect al vieții noastre pământene, de la educație, cultură și știință. Limitele sale nu sunt încă cunoscute. Însă, de reținut este faptul că, aceleași caracteristici care fac din creierul nostru un mecanism extraordinar, îl poate face și incredibil de vulnerabil la influențe, atât externe cât și interne, fie că suntem conștienți sau nu de acestea. De aceea, este necesar să conștientizăm responsabilitatea noastră față de ce alegem să ascultăm la radio, să urmărim la TV sau să citim. Subconștientul înregistrează, formând sinapse independent dacă suntem sau nu conștienți, dacă o informație ne este transmisă în mod repetitive (încălzirea globală, suprapopularea Pământului, cârnați de Crăciun) iar apoi ne trezim cu diverse opinii, defecte sau obiceiuri, materializate, de care nu aveam cunoștință că le aveam. Așa funționează și manipularea noastră, în societate, unde ni se repetă din grădiniță, ce trebuie să învățăm, fără să avem posibilitatea de a alege ce ne place sau a dezvolta anumite atu-uri native, să avem familia la care se așteaptă societatea, casa pe credit, mașina în leasing, TV-ul curbat de la Altex pe credit cu buletinul. Apoi ni se transmite ce să mâncăm, cum și când, unde să ne petrecem timpul liber și în final, cum să cotizăm cât mai mult la industria farmaceutică, îmbolnăviți fiind deja, de stresul de a plăti creditele și de la mâncarea infuzată cu tot felul de chimicale.

Multe persoane recunosc puterea neuroplastiei creierului prin faptul că, datorită unor experiențe dure (tentative de sinucidere, AVC, accidente), au accesat această cunoaștere de nevoie, iar rezultatele au fost extraordinare. O terapie extensivă de comportament cognitiv presupune practici de corecție a unor obiceiuri mai puțin benefice (precum alimentația, adicțiile de orice fel, stresul), asociate cu practica meditației, terapia CranioSacrală, Eliberarea Somato Emoțională, terapia Reiki, pentru o identificare a blocajelor emoționale și o rezolvare conștientizată de către persoana în cauză. Aceste practici încurajează modificarea neuroplasticității creierului și poate  îmbunătăți starea mentală și viața pe de-a întregul ei.

Recomandări pentru îmbubătățirea neuroplasticității creierului:

  • Repetiția
  • Cititul
  • Jocuri pentru creier (șah, integrame, s.a)
  • Terapii complementare – Terapia CranioSacrală, Eliberarea Somato Emoțională, Terapia Reiki, ș.a.
  • Ascultarea de mesaje pozitive (înregistrate cu vocea proprie)
  • Ați face cunoscută opinia interioară, cu decență și respect (a nu lăsa să se acumuleze, în interior, energia nebenefică)
  • Și nu în ultimul rând a RÂDE, A DANSA, A TE BUCURA de fiecare clipă care ți-a fost dat să o trăiești.😊

 

Sursă:

Cartea – The Brain That Changes Itself: Stories of Personal Triumph from the Frontiers of Brain Science, Norman Doidge

infinity symbol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *