Despre hipnoterapie sau terapia prin hipnoză
În general, noi, oamenii, funcţionăm după nişte tipare interioare, nişte hărţi, nişte automatisme funcţionale, comportamentale, emoţionale pe care ni le-am construit din copilărie, le-am consolidat de-a lungul adolescenței, iar acum, în starea de adult le utilizăm fără a le mai filtra. Setul de credințe și convingeri este deja format, așa că subconștientul navighează pe un pilot automat, livrând conștientului ceea ce are nevoie pentru a funcționa în cadrul acelui set.
Ce se întâmplă atunci când acest set de credințe și convingeri este construit nesănătos sau are o bază neadevărată? De exemplu fumătorul este convins – a dezvoltat această convingere de-a lungul unei perioade date de timp și pe care și-a imprimat-o la nivelul subconștientului – că o țigară pe care o fumează într-o stare de nervozitate, îl va calma imediat, permițându-i să-și reia activitatea normală. Lucru perfect adevărat pentru el, indiferent de ce vor spune ceilalți; o credință pe care nimeni și nimic nu i-o poate schimba – crede-mă pe cuvânt, am fost acolo 🙂 .
Sau o poate schimba ? Răspunsul este DA 😉
Cu ajutorul hipnoterapiei, modificăm, în mod evident, acele credințe și convingeri care acum, ca adult ne împiedică să avem viața pe care ne-o dorim sau care au un impact negativ asupra sănătății noastre fizice, psihice sau spirituale.
Hipnoterapia sau terapia prin hipnoza este utilizată astăzi în practica psihoterapeutică pentru efectele benefice asupra întregului sistem și poate fi înglobată în terpia holistică, cu beneficii de lungă durată asupra sănătății omului.
Hipnoterapia are la bază hipnoza sau transa hipnotică care nu este altceva decât o stare naturală de conștiență, când mintea devine concentrată asupra interiorului. Transa hipnotică este experimentată zilnic de către fiecare dintre noi și se instalează în momentul în care urmărim un film, ascultăm o melodie la radio sau citim o carte. De asemenea, poate fi creată cu ajutorul unui terapeut în cadrul hipnoterapiei sau când se experimentează o stare de meditație, un tratament Reiki, o clasă Yoga, s.a.
Cum funcționează hipnoza ericksoniană?
Hipnoza este un instrument, nu este o metodă de terapie în sine. Ea funcţionează în cadrul unei terapii mai complexe, în care terapeutul crează cadrul necesar experimentării stării de hipnoză. În cadrul terapiei, ești ghidat de către terapeut, însă transa o construiești tu singur, cu resursele tale interioare, cu imaginația și creativitatea ta, cu tot ceea ce este înăuntrul tău. Tu decizi culoarea, pe care vrei să o vezi, sunetul pe care vrei să-l auzi și aleea pe care vrei să mergi. Decizia îți aparține și tu deții controlul pe tot parcursul ședinței de terapie.
Putem localiza cumva în creier unde acţionează hipnoza? Răspunsul este DA. Problemele emoţionale aparţin emisferei drepte. Este emisfera emoţiei, a creativităţii, a lucrurilor frumoase. Emisfera stângă este a raţiunii, a logicii, a matematicii. Majoritatea problemelor cu care ne confruntăm sunt emoţionale şi aparţin emisferei drepte. Prin hipnoză, noi ne adresăm direct emisferei drepte.
Cum se derulează o ședință de hipnoză ericksoniană?
Înainte de a începe o terapie prin hipnoză, este absolut necesar să cunoaștem problema pe care dorim să o rezolvăm împreună, un profil al tău și câteva date generale despre tine. Acest lucru se face în prealabil, prin completarea unei fișe pe care o voi trimite la cererea ta. Apoi, dacă toate datele indică și recomandă hipnoterapia, vom iniția o serie de 3-5 ședințe cât este recomandat în general pentru acest gen de terapie. O ședință durează până la o oră și jumătate. Toate ședințele sunt înregistrate și-ți sunt oferite ulterior, pentru a le reasculta. Acest lucru este recomandat din mai multe motive și anume:
- Pentru ca tu să te acomodezi cu starea de transă.
- Pentru a grăbi rezolvarea problemei, ascultarea între ședințe a terapiilor deja efectuate ajutând la scurtarea duratei terapiei.
Pentru ce este recomandată hipnoterapia?
Cel mai adesea hipnoterapia este utilizată pentru tratamentul afecțiunilor nevrotice precum:
- fobii, frici, tulburări de anxietate
- atacuri de panică
- obsesii
- insomnii
- tulburări de atenție și memorie
- eliminarea stresului
- managementul relațiilor sociale
- dezvoltarea unei gândiri pozitive
- optimizarea performațelor umane
- vorbitul în public
- încredere în sine
- dependențe (fumat, jocuri de noroc, mâncat anxios)
- controlul greutății corporale (sport, alimentație sănătoasă, modificarea metabolismului)
- dureri cronice
Hipnoterapia este indicată în tratamentul aparatului cardiovascular (palpitații), respirator (astm) și endocrin (disfuncții sexuale și afecțiuni ginecologice), în tratamentele dermatologice (alergii, prurit, eczeme, psoriazis) și în recuperarea motorie.
Hipnoza are aplicații și în afara sferei clinicii, și anume în domeniile care necesită optimizarea performanțelor umane. Pentru obținerea unui echilibru emoțional superior, pentru o mai bună capacitate de concentrare și pentru autoreglarea comportamentului, hipnoza este utilizată în pregătirea sportivilor și a cosmonautilor. Totodată hipnoza și autohipnoza reprezintă o modalitate eficientă de a scăpa de tracul sau emoțiile excesive asociate cu reprezentațiile în fața publicului, a camerei de luat vederi și examenele din educație.
Pentru consultații și tratamente vezi detalii aici sau direct, la numărul de telefon: 0736 931 685.