Dieta Paleo în afecțiunile autoimune

,,Doctorii recomandă medicamente despre care știu puțin, pentru corpurile noastre despre care știu și mai puțin, pentru boli despre care nu știu nimic.” Voltaire

Oricât de multe lucruri crezi că știi și oricât de multe lucruri ai citi, pe calea cunoașterii ești mereu un mic invățacel care vrea să știe mai mult. Sunt in vizita la sora mea, in Canada, pentru o perioadă de recuperare sufletească și mă minunez, în fiecare zi, de modul în care natura este lăsată aici să ne învețe cum să trăim mai frumos și cum, spre exemplu, fiecare animăluț care trece dincolo este respectat printr-un mic monument, dedicat lui. Pot fi copilării, însă oamenii locului au un respect aparte față de Mama Gaia și celelalte ființe care intersectează viața noastră … de parcă știu ceva mai mult …

… Parcă știu mai multe si despre sănătate, diete și mișcare și, cel mai important, legătura dintre ele (… apropos despre acest aspect, speranța de viață în Canada este de 82,14 de ani, în Australia de 82,45 de ani, în SUA 78,74 de ani , în Japonia 83,84 de ani, iar în România este de ~75 de ani ). Nu doresc sa le ridic statui sau osane acestor societăți, însă pot aprecia, observa și învăța J …

Astfel, în căutarea mea lăuntrica despre cum și ce pot face mai mult, pentru mine, familia mea și clienții mei, având și experiența bolilor autoimune în familie, mi-au ieșit în cale informații despre Abordarea Paleo în bolile autoimune.

Ce sunt bolile autoimune?

În abordarea alopată,  boala autoimună este aceea în care sistemul imunitar, cel care are rolul de a ne proteja impotriva oricărei amenințări externe, lupta împotriva propriului organism.

Abordarea holistica vine și adaugă următorul aspect, anume ăa boala autoimună este neiubirea de sine. Neaprecierea propriului sine și neiertarea propriilor greseli. Dacă nu ierți, înseamnă că nu înțelegi, în prima fază, iar orgoliul tău nu-ți permite să asimilezi experiența, in ordine de a o integra și a o înțelege.

În abordarea Paleo, boala autoimună este ,,rezultatul interacțiunii dintre gene și mediul în care trăiești, o furtună perfectă de factori care fac ca sistemul tău imunitar să nu distingă  corect între, pe cine trebuie să apere și împotriva cui trebuie ăa lupte.’’ (Sarah Ballantyne, PhD).

În societatea actuală, incidenta bolilor autoimune a atins un nivel epidemic, iar a te vindeca de o boală autoimună este ca și cum ai rezolva un puzzle. Iar a înțelege ce factori contribuie la declanșarea unei astfel de boli este primul pas în rezolvarea acestui puzzle pentru a aduce boala in remisie, luând în calcul cele trei abordări de mai sus și, de ce nu și altele care mie, personal, îmi scapă.

Ideea de bază este ca cel mai bun medic pentru tine esti chiar tu, iar nici o altă persoană, cu diplomă sau fără, nu te poate ajuta mai bine decat tu însuți.

În sprijinirea acestei afirmatii, vin si cercetarile de ultima ora care arata ca genetica sau mostenirea de familie a bolii autoimune este doar una dintre piesele de puzzle. In fapt, cele mai evidente cauze sunt dieta si stilul de viata. Multe dintre aceste cercetări, precum si marturisiri ale persoanelor care sufera de boli autoimune arata ca anumite alimente cauzeaza inflamatii si dezechilibre in clasa hormonilor cheie care echilibreaza sistemul imunitar; alte alimente sau combinatii de alimente irita intestinele si perturba digestia, diminuand astfel aportul de nutrietinti din organism, iar deficientele de micronutrienti sunt, cel mai probabil, jucatorii cheie in afectiunile autoimune.

Din perspectiva statisticii privind bolile autoimune …

… in acest moment, sunt cel putin o suta de boli autoimune confirmate si alte cateva zeci suspectate ca fiind de origine autoimuna. Simptomele variaza, aria de manifestare fiind extrem de larga, de la dureri de spate in spondilita anchilozanta, la pierderea controlului total asupra corpului, in scleroza in plagi. Marea majoritatea a bolilor autoimune sunt de natura cronica, iar bolile cronice sunt, de obicei, cauza deceselor si a pierderii functiior vitale ale organismului. Numai Asociatia Americana a Bolilor Autoimune (AARDA) estimeaza numarul bolnavilor care sufera de minim o boala autoimuna in SUA, la 50 milioane. Prin comparatie, 12 milioane sufera de cancer, iar 25 milioane de boli cardiovasculare, date pentru SUA (alte date nu am putup gasi). Din pacate numarul, pentru toate cele trei spete, este in crestere …

Diagnostic si tratament …

Boala autoimuna poate fi greu de diagnosticat, din cauza multiplelor simptome pe care le acuza, precum oboseala cronica, dureri de cap, de muschi sau de articulatii, ,,stare de rau si fara vlaga’’ (citez din memorie). De multe ori, aceste simptome pot fi considerate de catre medici ca fiind rezulte ale unui stil de viata antrenant, unde predomina lipsa de somn, lucru peste program, stres, obezitate sau greutate sub limita (diverse diete), poate chiar varsta. Un studiu al AARDA arata ca majoritatea persoanelor cu afectiuni autoimune au fost diagnosticate prea tarziu, pentru 45% dintre ele diagnosticul initial fiind de ipohondrie. Iar pe cat de greu este de diagnosticat o boala autoimuna, pe atât este de greu de tratat.

În general, tratamentul afectiunilor autoimune variaza de la boală la boală, corticosteroizii fiind cel mai adesea utilizati, cu efecte adverse dintre cele mai putin dorite. Medicamente imunosupresoare sunt disponibile acum pentru pacientii cu stari grave, insa vin la pachet cu riscuri mari, in special daca sunt utilizate pe perioade lungi de timp, pentru că cresc riscul de a dezvolata infectii si cancer.

Abordarea Paleo

Astfel, abordarea Paleo privind bolie autoimune vine ca o solutie viabila si de lunga durata in tratarea lor.

Dieta Paleo este o dieta bazata pe întreaga paleta de alimente cu un grad nutritional mare, paleta utilizata de catre stramosii nostrii din Paleotic (de unde si numele dietei). O dieta Paleo are in componenta carne si grasimi calitate, peste, oua, legume, fructe, alune, nuci si seminte. Toate alimentele pot fi preparate termic. Sunt de evitat lactatele, cerealele, alimentele procesate, zahărul, leguminoasele, uleiul procesat, alcoolul, tot ce conţine amidon. Desigur, este necesar si adoptarea unui stil de viață din care să nu lipsescă odihna suficientă, eliminarea stresului pe cât posibil și adăugarea unui strop de bucurie în fiecare zi.

Dieta Paleo a început să fie cunoscută în 1970, datorită gastroenterologului Walter L. Voegtlin, care a scris cartea “The Stone Age Diet” in 1975, iar de atunci a tot fost promovată de autori, cercetători, săli de sport etc. Era Paleolitică s-a întins pe circa 2.5 milioane de ani şi s-a încheiat cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, odată cu dezvoltarea agriculturii.

Insa, desigur, fiecare boala are un protocol aparte de urmat, fiecare corp este diferit si asta face din fiecare bolnav cu boala autoimuna un viitor specialist, in sine. Adoptarea unei diete sau a alteia, a unui stil de viata sau altul, tine de fiecare dintre noi. Nimic nu este batut in cuie, nimic nu este decis … doar ceea ce alegem, decide in final ceea ce devenim.

,,Adoptarea dietei Paleo a însemnat pentru mine că nu am mai avut nevoie de tratament medicamentos pentru nici una dintre afectiunile mele autoimune.’’ (Sarah Ballantyne, The Paleo Approach).

 

Namaste!

 

surse:

  1. The Paleo Approach – cartea https://www.thepaleomom.com/
  1. http://www.activebeat.com/diet-nutrition/the-8-ins-and-outs-of-the-paleo-diet/?utm_medium=cpc&utm_source=bing&utm_campaign=AB_BNG_CA_DESK-SearchMarketing&utm_content=o_c_73598616650271&cus_widget=kwd-73598563602689&utm_term=paleo%20die
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Loren_Cordain
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Paleolithic_diet

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *