Rudraksha, ghid aproape complet

Ce este Rudraksha?

Rudraksha este o sămânță/sâmbure provenit de la fructele arborelui Elaeocarpus Ganitrus Roxb și joacă un rol important în viața spirituală a persoanelor din Asia de sud est, în principal, de religie hindusă. Aceste semințe sunt de mai multe tipuri, ca de exemplu Ek Mukhi ori Panchmukhi și aduc beneficii remarcabile tuturor celor care le poartă. Cu o singură condiție: să fie veritabile.

Semințele de Rudraksha provin de la o specie particulară a arborelui Elaeocarpus Ganitrus Roxb, specie care crește la o Elaeocarpus Ganitrus Roxb anumită altitudine în munții Himalaya, cu precădere. Din păcate, acești arbori au fost folosiți la fabricarea traverselor de cale ferată, astfel încât, în acest moment au mai rămas foarte puțini în India însă, îi putem întâlni în Nepal, Burma, Tailanda sau Indonezia. De asmenea, arborii se pot întâlni și în sudul Indiei, provincia Western Ghats, însă cei a căror semințe sunt de calitate superioară sunt cei care cresc în munții, la altituni înalte. Solul, aerul rarefiat, atmosfera din aceste locuri influențează energia acestor semințe, aceastea având o vibrație unică.

Șiragurile de Rudraksha (sau Rudraksha Malas)

Semințele de Rudraksha se folosesc sub forma șiragurilor, numite malas. În mod traditional, o mala (șirag) are 108 semințe plus una extra, numită bindu. Este recomandat ca întotdeauna să existe un bindu, altfel energia devine ciclică și persoanele care poartă șiragul pot experimenta stări de amețeală și defocusare. Este recomandat ca un adult să poarte o mala foarmată din cel puțin 84 semințe de Rudraksha, plus un bindu.

Rudraksha Mala (sirag)

Rudraksha Mala (sirag)

(bindu = în sanskrită, bindu înseamnă punct sau picătură. În hiduism bindu are mai multe conotații, însă în mod usual este considerat ca punctul din care începe creația, Universul și punctul în care, în cele din urmă se unește. Bindi este forma feminină a cuvântului și este utilizat pentru a denumi devoțiunea. La femeile hinduse este punctul ornamental dintre sprâncene)

Mala poate fi purtată tot timpul și este recomandat așa. Chiar și în duș, dacă obișnuiți dușuri cu apă rece și se folosește săpun organic, este bine ca apa să curgă peste semințe și apoi peste corpul fizic. Însă dacă folosiți apă caldă și săpun normal, atunci este bine ca mala să stea deoparte, pentru a nu se impregna cu energii mai puțin benefice, existând riscul ca semințele să devină fragile și să se spargă.

 

Beneficiile șiragurilor (malas) de Rudraksha

Pentru persoanele aflate constant pe drumuri, persoanele care manâncă și dorm în locuri diferite, Rudraksha reprezintă un real ajutor pentru că, are capacitatea de a forma un cocon cu energia persoanei care le poartă, de jur împrejur. Poate că ați observat că sunt locuri în care, câteodată poți adormi repede și să ai un somn odihnitor, pe câte vreme în altele nu poți adormi deloc oricât ai fi de obosit. Acest lucru este cauzat de diferența de vibrație dintre propria energie și energia locului în care te afli. Rudraksha, formând acest balon cu propria energia a persoanei, armonizează spațiul și energia pentru aceasta. Este valabil oriunde mergeți, inclusiv la birou, metrou, spații deschise și aglomerate.

Rudraksha poate fi folosită, de asemenea, la verificarea calității, din punct de vedere energetic, a mâncării, a apei sau a oricărei alte băuturi. Dacă mala (șiragul) se învârte în sens orar, însemană că are o energie bună. Deasupra oricărei substanțe care are o prana pozitivă, mala se va învârte întotdeauna în sens orar, iar dacă prana este negativă, mala se va învârti în sens antiorar.

Rudraksha este și un scut împotriva energiilor negative

Este cunoscut faptul că, anumite persoane folosesc energii negative pentru a face rău altor persoane, într-un mod inconștient de cele mai multe ori. Aici, desigur, este o întreagă știință, mai mult sau mai puțin cunoscută. În Atharvana Veda, spre exemplu, este descries modul în care poți manipula energia spre folosul tău, dar în detrimentul altora, iar cineva care deține controlul asupra acestei cunoașteri și dorește să o folosească, poate cauza multă suferință. Chiar și în ortodoxie sunt recunoscute astfel de practici, iar în acest sens sunt și rugăciuni împotriva lor. Un șirag de Rudraksha de asemenea poate fi utilizat ca scut de protecție împotriva acestor practici de manipulare a energiilor.

Ce tipuri de Rudraksha să purtăm?

Tipuri de Rudraksha

Tipuri de Rudraksha

Numărul fațetelor unui sâmbure de Rudraksha poate varia de la 1 la 21. În funcție de aceste fațete, sunt utilizate pentru scopuri diferite, așadar ar fi cumva nepotrivit să cumperi o mala direct din magazine, să începi să o porți neștiind exact din ce fel de sâmburi este făcută și pentru ce scop. Purtând o mala greșită poate avea efecte negative asupra persoanei, chiar a întregii ei vieți. Majoritatea persoanelor doresc să poarte Rudraksha ek mukhi , care are o singură fațetă și care este foarte puternică. Fiecare dintre noi avem mai multe fețe, trebuie să recunoaștem acest lucru. Iar când purtăm ek mukhi (o singură fațetă) intrăm în contradicție cu ceea ce emitem, cee ace duce la conflicte.

Există o credință în Hinduism conform căreia, dacă începi să porți ek mukhi îți vei părăsi familia în 12 zile (atât de puternică este). Chiar dacă îți vei părăsi familia sau nu, nu asta este de fapt problema. Ek mukhi Rudraksha are capacitatea de ați modifica în așa fel energiile, încât îți vei dori să fii singur tot timpul și nu vei mai simți compatibilitate cu alte persoane. Acest lucru poate să te ajute, dacă vrei un timp de izolare, de singurătate și de regăsire interioară, însă dacă vrei să ai o viață activă social, nu este recomandată. De aceea este bine să te documentezi înainte de a-ți achiziționa o Rudraksha.

O Rudraksha cu 5 muchii sau Panchmukhi este una pe care oricine o poate purta în siguranță, de la copil la adult, femeie sau bărbat. Este recomandată pentru o stare general de bine, sănătate și un sentiment de ușurare, libertate. Scade presiunea arterială și are un efect de liniște asupra sistemului nervos.

Copiii sub 12 ani pot purta o Rudraksha Shanmukhi cu 6 fațete, pentru ai ajuta la o mai bună focusare și a le impregna o stare de liniște. Mai mult decât atât, vor primi genul de atenție de care au nevoie din partea aduților.

Rudraksha Gauri-Shankar cu siguranță va aduce Ida și Pingala într-o stare de echilibru. În general, există credința că acest tip de Rudraksha va adduce prosperitate. Prosperitatea nu înseamnă neapărat bani. Ea poate veni în foarte multe alte moduri. Poți să nu deții nimic și în același timp să fi prosper. Dacă ești o persoană echilibrată și gentilă, senzitivă, prosperitatea poate veni. Acest lucru se întâmplă când energie sunt echilibrate. Rudraksha Gauri-Shankar echilibrează și activează canalele Ida și Pingala.

Dacă ești în etapa în care dorești o curățare în viața ta sau dacă ai pășit pe calea spiritualității, Rudraksha îți poate fi de un real ajutor. Aceasta poate fi energizată cu energia corespunzătoare problemei pe care dorești să o rezolvi. În India există guru, care îți poate energiza șiragul de Rudraksha în funcție de problema sau calea pe care ai ales să mergi. Într-un fel este energizată o Rudraksha folosită la rezolvarea problemelor familiale și în alt mod una folosită de către o persoană care a ales să-l urmeze pe Dumnezeu (Brahma).

Mai jos vă prezint 10 din cele 21 tipuri de Rudraksha, așa cum sunt cunoscute în planul comercial. Încă o dată, este bine să conștientizăm cine suntem, unde ne aflăm pe scara evoluției spirituale și ce ne dorim cu adevărat. Asta ca să știm ce alegem:

 1. Ek Mukhi (O singură față)
  Aduce sentimentul însingurării, se face loc în jurul nostrum pentru pace și liniște. Aduce iluminarea, puterea interioară și bogăția, luxul.
 2. Dwi Mukhi (2 fațete)
  Ajută la construirea relațiilor sănătoase (de cuplu, parteneriate) și controlează negativitatea din noi..
 3. Tri Mukhi (3 fațete)
  Ajută la creșterea încrederii în sine și la capacitatea de a trece peste situații dificile.
 4. Chatur Mukhi (4 fațete)
  Ajută, în mod deosebit, la dezvoltarea abilității de comunicare. Ajută foarte mult la tratarea bâlbâielii.
 5. Pancha Mukhi (5 fațete)
  Sănătate, stare de bine, calm. Crește nivelul de concentrare și dorința de a acumula cunoaștere.
 6. Shan Mukhi (6 fațete)
  Aduce bogăție, putere, faimă. It is known to bring wealth, power, name and fame. Îl ajută pe purtător să realizeze fericirea veșnică 😊 .
 7. Sapta Mukhi (7 fațete)
  Ajută la îndeplinirea tuturor dorințelor și să prospere din pinct de vedere academic.
 8. Ashta Mukhi ( 8 fațete)
  Aduce bogăție și lux. Ajută la îndepărtarea spiritelor rele și la vindecarea diferitelor forme de boli.
 9. Nava Mukhi (9 fațete)
  Este asociată încrederii, caracterului nobil, fericirii și sănătății. 😊
 • Dasha Mukhi (10 fațete)
  Ajută purtătorul să câștige ,,o grămadă de bani’’ 😊 . Este asociată cu vigoarea și vitalitatea.

Rudraksha vs. Badraksh

În mod tradițional, în culegerea, uscarea sâmburilor și în fabricarea șiragurilor de Rudraksha erau întotdeauna implicați în oameni care aveau o datorie sacră în viața lor. De generații, au făcut doar asta și ei și-au trăit viața normal, dar, în mod fundamental, era o datorie sacră. Dar odată ce cererea a fost prea mare, astăzi, în India, există un alt soi numită badraksh, care este o sămânță otrăvitoare și care crește foarte mult în Uttar Pradesh, Bihar și zonele apropiate. Prin comparație, atăt Rudraksha cât și badraksh arată la fel. Nu poți face diferența, decât dacă este măsurată în mână de către persoane sensibile la energii, pentru a o simți pe cea veritabilă. Aceste semințe nu ar trebui să fie purtate pe corp, dar sunt vândute ca Rudraksha autentice. Deci, este important să obținem o sursă sigură de unde să ne achiziționăm semințele autentice, pe care apoi, să ni le înșirăm singuri, pe un fir de mătase, in sau cânepă.

 Rudraksha malas veritabile sunt disponibile pe www.IshaShoppe.com  (nu știu dacă au și livrare în România). Deocamdată, este singura sursă pe care o pot recomanda.

Surse pentru acest articol:

http://isha.sadhguru.org/blog/yoga-meditation/the-significance-of-rudraksh/

http://www.hindufaqs.com/10-types-of-rudraksha/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *