Studiile au arătat că o modificare structurală atipică în interiorul plexului coroid, parte a sistemului craniosacral, contribuie la dezvoltarea bolii Alzheimer. Terapia craniosacrală poate măro forma Plexului Coroid, lucru care poate conduce la împiedicarea debutului sau încetinirii progresiei bolii Alzheimer.
Sistemul ventricular cerebral este format din patru cavități interconectate în partea central a creierului și fiecare ventricol are câte un plex coroid, care produce lichidul cerebrospinal.
Lichidul cerebrospinal are câteva funcțiuni, cum ar fi: protejarea creierului împotriva traumelor, acționând ca o pernă de lichid pentru creier, curățarea creierului de substanțe reziduale și toxice, menținând un nivel al pH-ușului optim pentru creier și furnizarea creierului cu substanțe nutritive vitale și neuroprotectoare.
O consecință a modificărilor structurale ale plexului coroid este formarea plăcilor de beta amiloid, care se
acumulează în special la terminațiile presinaptice ale neuronilor, formând plăci insolubile și împiedicând astfel transmiterea influxului nervos de la un neuron la altul. De asemenea, plăcile de beta amiloid formate în plexul coroid pot fi preluate de lichidul cerebrospinal și transportate în creier cauzând leziuni ireversibile, precum în boala Alzheimer.
Boala Alzheimer este o boală degenerativă, prin care celelulele creirului se deteriorează încet, prin mecanismul descris mai sus si în final mor, ducând in cele din urma la simptome, cum ar fi: demența, anxietate, incontinenta sau incapacitatea de a înghiți.
Beta amiliod este regăsit și la personae care nu dezvoltă boala, însă formarea plăcilor de beta amiloid este cauza principal a declanșării bolii.
De ce sunt anumite persoane mai predispuse decât altele la formarea acestor plăci în plexul coroid?
O posibilă cauză ar fi că cei care dezvoltă boala Alzheimer au dezvoltat fie modele fasciale stresante, fie modele care provoacă modificări semnificative ale plexului coroid.
Cum poate ajuta terapia craniosacrală în prevenirea și întârzierea declanșării bolii?
Un accent principal al terapiei craniosacrale este de a îmbunătăți forma și funcția Sistemului CranioSacral prin relaxarea și modilizarea fasciei pe tot corpul și a straturilor fasciale ce îmbracă creierului. De asemenea, terapia craniosacrală prin stimularea fluxului lichidului cefalorahidian, care acționează ca un sistem limfatic pentru creier, ajută la curățarea creierului de substanțe reziduale, cum ar fi și acumulările de beta amiloid, principala cauză a declanșării bolii Alzheimer.Terapia craniosacrală are de asemenea capacitatea de a relaxa tulpina fascială ce afectează Plexul Coroid, ceea ce duce la inhibarea acumulării de beta amiloid, iar în cazul în care acumularea este într-o fază incipientă, relaxarea fasciei va ajuta la normalizarea celulelor plexului coroid, ușurând creierul de povara plăcilor de beta amiloid.
Sursa: http://carycentercst.com/craniosacral-therapy-and-alzheimers-disease/
Pentru consultații și tratamente vezi detalii aici sau direct, la numărul de telefon: 0736 931 685.