Semnalele lichidului cerebrospinal controlează comportamentul celulelor stem din creier
Conform unui studiu publicat în luna iulie a anului curent, de către Universitatea din Basel, sub conducerea cercetătoarei Prof. Fiona Doetsch s-a descoperit faptul că Plexul Coroid, o structură importantă a creierului ce a fost până acum ignorată și care produce lichidul cerebrospinal, joacă un rol important în procesul de regenerare și diferențiere al celulelor stem neuronale adulte.
În același studiu se arată că Plexul Coroid își modifică dinamica de-a lungul vieții, dinamică ce afectează comportamentul celulelor stem îmbătrânite.
Însă, atunci când acestor celule stem îmbătrânite li se transmite semnale ale unui Plex Coroid tânăr, acestea încept să se dividă, formând noi neuroni.
Celulele stem sunt celule nespecializate ce se găsesc în diferite organe ale corpului nostru, celule ce au capacitatea de a genera celule specializate. În creierul adult, celulele stem neuronale dau naștere neuronilor de-a lungul vieții lui.
Celulele stem din creierul adult sunt în contact cu ventricolele cerebrale, cavități umplute cu lichid
cerebrospinal care îmbracă și protejează creierul. Studiul a mai relevat faptul că Plexul Coroid emite o gamă variată de semnale lichidului cerebrospinal, semnale care sunt preluate de celulele stem, modificând comportamentul acestora. O dată cu procesul de imbătrânire, nivelul celulelor stem scade, scăzând și capacitatea de formarea a unor noi neuroni. Însă, deși mai puține, celulele stem au în continuare capacitatea de a genera neuroni, dar acest lucru nu se-ntâmplă din cauza semnalelor diferite pe care Plexul Coroid îmbătrânit le emite. Ceea ce este însă uimitor este faptul că dacă trimitem celulelor stem semnale furnizate de un Plex Coroid tânăr, ele vor genera neuroni noi, comportându-se ca celule stem tinere.
Această nouă descoperire deschide calea către o înțelegere mai profundă a modului de funcționare al creierului și a bolilor dezvoltate de el.
În viitor, echipa de cercetare are în plan analizarea semnalelor emise de Plexul Coroid, ca și modul în care aceste semnale pot modifica și afecta celulele stem, în diferite stări. Acest lucru ar putea oferi noi căi pentru modificarea funcției cerebrale în domeniul sănătății și a bolii. ,,Ne putem imagina Plexului Coroid ca o stație de emisie care furnizează semnale la celulele stem. Investigațiile noastre deschid, de asemenea, o nouă cale pentru înțelegerea modului în care diferite stări fiziologice ale corpului pot influența celulele stem ale creierului în timpul sănătății și a bolii, și deschide noi căi de abordare a terapiei aplicate„, spune Fiona Doetsch.
Sursa:
Materials provided by University of Basel. Note: Content may be edited for style and length.