În budismul Tibetan, la o primă vedere, simbolul Dorje pare a fi o armă, însă evident că nu este decât un simbol ritualic. În ceremoniile tibetane, simbolul Dorje reprezintă principiul masculin, fiind folosit aproape întotdeauna alături de clopoțel, care reprezintă principiul feminin. De asemenea cel din urmă poate reprezenta corpul, iar Dorje mintea. Simbolul Dorje, în timpul ceremoniei este ținut în mâna dreaptă, lovind clopoțelul din cealaltă mână. În Tibet, Dorje este asemănat și cu o piatră nobilă.
Dorje a fost adus în budismul Tibetan din Hinduism, unde denumirea sanskrită este Vajra. Vajra înseamnă fulger sau diamant și este indestructibilș este precum diamantul care poate distruge, însă nu poate fi distrus. De asemenea reprezintă puterea spirituală și în Hinduism poate fi utilizat ca o armă, arma lui Indra, zeul ploii, al fulgerului al Cerului, care distruge ignoranța. De asemenea este principalul simbol al uneia dintre cele trei ramuri principale ale budismului, Vajrayana, cunoscută ca și Calea Fulgerului sau Calea Diamantului.
Vajra este adesea utilizat în practica budistă, ca simbol de meditație, pentru a ajuta practicanții sa obțină ,,experiența fulgerului’’, care simbolizează uniunea adevărului relativ, cel pe care noi îl trăim în vița de zi cu zi cu adevărul absolut, care reprezintă starea de unificare cu tot ceea ce este, de armonizare a principiului masculin și feminin din noi, în ordine a atinge iluminarea.
Fiecare parte a simbolului Dorje are o anumită semnificație. Cele două sfere aflate la capete, unite la mijloc reprezintă cele două sfere ale creierului, principiul dualismului, Yin și Yang. Urmează cele doua flori de lotus, incrustate și unite la mijlocul simbolului, care reprezintă lumea pe care noi o cunoaștem – samsara și lumea de dincolo – nirvana.
Deasupra celor două flori de lotus, se regasesc câte tri inele de fiecare parte care reprezintă cele șase virtuți Răbdarea, Generozitatea, Disciplina, Efortul, Meditația și Înțelepciunea.Cele opt petale de deasupra reprezintă cele opt bodhisattvas (ființă iluminată), iar cele opt petale de jos reprezintă consoartele lor.
Cele trei inele din mijloc reprezintă cele trei naturi ale lui Buddha – starea de gol absolut, stare de fără efort și starea de integrare în absolut, non-identitate.
Simbolul Dublu Dorje, cunoscut și ca Vishvavajra sau Crucea Dublă, ia naștere din îmbinarea a două simboluri Dorje. Este utilizat adeseori ca o ștampilă sau ca un sigiliu, așezat la baza statuilor și a pandantivelor. Ca o notă personală, nu știu câți dintre noi am observt acest simbol purtat de către preoții creștini, la gât sau pe toiagele preoțești, pentru că simbolul Dorje amintește de puterea indestructibilă a cunoașterii mistice, adevărate.
În Hinduism, Fulgerul lui Indra (Vajra) are sferele deschise, precum niște gheare. Există leenda prin care Shakyamuni a luat Vajra de la Indra, presând ghearele până le-a unit, dând naștere lui Dorje care reprezintă un simbol al iluminării, armoniei și cunoașterii idestructibile.
Cu drag,
Alina
Sursa: aici