Ați fost vreodată acasă singuri, noaptea târziu, când un mic scârțâit al parchetului devine brusc un om înarmat pregătit să ia casa cu asalt? Ăsta este sistemul reticular de activare (RAS) care declanșează un răspuns suprarenal care pregătește corpul de luptă sau de fugă.
RAS ajută organismul să răspundă instictiv în situații de supraviețuire sau când trăiești sentimente de teamă. Din păcate însă, nu poate distinge între situații reale sau imaginare. Iar din experiența adunată, Amy Lewis, terapeut craniosacral la Institutul Upledger, spune că această dinamică este principala cauză a insomniei.
Insomnia, care în latină însemană ,,fără somn’’, este o afecțiune de care se plâng din ce în ce mai mulți oameni și potrivit Institutului Național al Sănătății al SUA, 30-40% dintre adulți prezintă simptome ale insomniei într-un an, în timp ce un procent de 10-15% prezintă insomnie cronică ce poate ține luni sau chiar ani.
Continuând analiza, Amy Lewis spune: ,,Insomnia se manifestă în funcție de nivelele noastre de stres, aliniindu-se cu acestea. Acest lucru se observă cel mai bine la pacienți care prezintă programe complexe de dureri cronice. De exemplu, la pacienții a căror dureri încep la aceeași oră, în fiecare noapte. Apoi, dacă suprapui aceste programe peste stresul înregistrat la nivel mondial, apoi zonal, local și la nivelul fiecărei regiuni, țări, oraș, familie și individual, vei observa lesne cicluri recurente de insomnie.
În timp ce ciclurile individuale și cauzele insomniei pot varia, tot procesul este controlat de RAS, numit de Dr. John Upledger, părintele terapiei craniosacrale, Sistemul Reticular de Alarmă (Reticular Alarm System). Localizat în zona ventriculară a creierului, RAS este responsabil de reglarea ciclului somn-veghe, filtrând tot ceea ce ne bombardează în viața de zi cu zi’‘.
În cazul insomniei, din perspectiva terapiei craniosacrale, sunt utilizate acele tehnici care vor relaxa zona ventriculară a creierului, inclusiv RAS. Mai jos sunt prezentate două din aceste tehnici care relaxează RAS.
Inducerea Still Point la Ventricolul Cranian 4 (CV4)
Una dintre tehnicile cele mai eficiente de relaxare a zonei occipitale și a Sistemului Reticular de Alarmă este CV4, denumit astfel după punctul de aplicare al presiunii, adică în dreptul celui de-al patrulea ventricol cranian. Compresia pe CV4 produce o încetinire subtilă a ritmului craniosacral în fazele de umplere și golire a lichidului cerebrospinal, numit în practica terapeutică ,,Still Point’’ (tradus mot-a-mot punct de nemișcare).
Când ritmul craniosacral este la un „Still point”, presiunea fluidului cerebrospinal crește în membranele care înconjoară creierul și măduva spinării. Prin întinderea acestor membrane chiar și atât de ușor, lichidul cerebrospinal spală ușor sistemul craniosacral și modifică o stare de excitare nervoasă controlată de sistemul nervos simpatic, într-o stare de relaxare și liniștire, controlată de sistemul parasimpatic.
Ceea ce este diferit în abordarea terapiei craniosacrale, este modalitatea non-invazivă, gentilă, folosind o presiune minimală egală cu 5 grame. Prin această tehnică, utilizată în mod corect, se crează un efect de redresare a ritmului craniosacral, amplificând reacția sistemului nervos parasimpatic. Pur și simplu se modifică o reacție de genul ,,luptă sau fugi’’ controlată de RAS, într-una de calm și relaxare, care este o reacție parasimpatică.
Pomparea craniană
O altă tehnică utilizată în tratarea insomniei prin terapia craniosacrală , numită pompare craniană, are ca obiectiv tot obtinerea unei reacții parasimpatice. Prin urmărirea ritmului craniosacral, terapeutul se familiarizează cu mișcarea de flexie și extensie, ce reflectă ciclul umplere-golire cu lichid cerebrospinal a sistemului craniosacral.
După ,,ascultarea’’ ritmului craniosacral a patru, cinci cicluri, terapeutul, printr-o tehnică extrem de subtilă, va impulsiona puțin mai mult ritmul, în special pe mișcarea de golire, împingând efectiv, lichidul cerebrospinal până în cele mai îndepărtate puncte ale membranelor, pe întregul sistem craniosacral. Se va repeta mișcarea până când se vor observa modificări evidente în simetria, calitatea și amplitudinea ritmului craniosacral, ceea ce va ajuta la extinderea pragului de stres intern, astfel încât RAS este mai puțin probabil să devină hipervigilent 😆 .
Pentru consultații și tratamente vezi detalii aici sau direct, la numărul de telefon: 0736 931 685.
Sursa: http://www.massagetoday.com/mpacms/mt/article.php?id=14392
Resurse:
-
Upledger JE. „Life, Stress and Health.” Massage Today, Sept. 2002;02:9.
-
Ventricular System. www.wikipedia.org/wiki/Ventricular_system
-
„Can’t Sleep? What To Know About Insomnia.” National Sleep Foundation.
-
Stillerman E. Modalities for Massage and Bodywork. Mosby, December 2008.