Reiki în spitale și în centrele medicale

În 2016, numărul pacienților care au beneficiat de terapiile alternative în spitalele din Statele Unite a crescut semnificativ.

reiki-in-spitaleRezultatele unui studiu, dat publicitații de către Health Forum, o subsidiară a Asociației Americane a Spitalelor (AHA), arată că spitalele de pe întreg teritoriul SUA răspund cererii pacieților de a integra servicii de medicină complementară și alternativă în practică, alături de serviciile conveționale ale medicinei alopate. Studiul mai arată că în 2016 un procent de 42% dintre respondenți au indicat că oferă deja una sau mai multe terapii alternative, făță de 37% în 2007.

,,Creșterea ofertei de terapii ale medicinei complementare și alternative reflectă efortul continuu al spitalelor și al celor care îngrijesc pe cei aflați în suferință, de a lărgi aria serviciilor de interes vital oferit pacienților și comunităților. Spitalele cunosc de multă vreme că ceea ce fac pentru tratarea și vindecarea bolnavilor implică mult mai mult decât medicație și proceduri. reiki-in-spitale-1Este vorba despre utilizarea tuturor artelor și științelor de medicină pentru a restabili pacientul cât mai complet posibil’’ ne spune Nancy Foster, vicepreședinte al Asociației Americane a Spitalelor (AHA), responsabilă pentru pentru calitatea serviciilor și siguranța pacienților.Iar în Canada, terapiile complementare și alternative sunt utilizate de 70% din populație pentru a-și menține starea de sănătate și ca adjiuvante în tratamentele medicale, acolo unde se impune.

În România, din fericire, avem cadrul legal prin care sunt recunoscute o parte dintre terapiile alternative, prin legea 118/2007, însă din păcate, cadrul prin care putem pune în practică această lege (normele metodologice) nu este încă definitivat. Și acest lucru este cauzat de interesul foarte mic al statului privind organizarea acestei ramuri de medicină, coroborat cu interesul foarte mare al celor care se erijează în entități juridice avizate de către stat și care pun tot felul de piedici și condiții aberante pentru obținerea unui aviz de liberă practică în condițiile lor și nu ale statului român. Vezi aici Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă http://www.opmca.ro/ și Uniunea practicienilor de medicină complementară și alternativă http://www.upmca.ro/upmca – care nu sunt decât simple entități juridice cu scop comercial, unde, numai taxele de aderare si examinare sunt în cuantum de 1120 RON. Să nu mai vorbim de cursurile pe care trebuie să le faci – la ei, evident – ca să ajungi la momentul aderării și examinării. În legea mai sus amintită, la articolul 6, alineatul 4 se precizează foarte clar, următorul lucru:

Regulamentul de organizare si functionare al Ordinului Practicienilor de Medicina Complementara/Alternativa se aproba prin ordin al ministrului sanatatii publice.

Sunt curioasă ce ministru al sănătății a dat avizul acestor entități juridice? Sau în ce bază s-a înființat Uniunea practicienilor de medicină complementară și alternativă care deține Ordinului Practicienilor de Medicină Complementară/Alternativă. Vă dați seama ce este aici?)

O altă problemă pe care eu am observat-o este aceea că, cel care a pornit pe această cale devenind terapeut în medicină alternativă, nu va avea niciodată competențe doar în Reiki sau doar în Manipulare Viscerală sau doar în Terapia florală. Este obligat de profesie, de pacienți și de propria curiozitate să se dezvolte și să capete cât mai multe cunoștințe în domenii cât mai variate ale medicii alternative, pentru că problematica pe care o întâlnește la cabinet este variată.

Dar să gândim optimist și să proiectăm dorința de a beneficia cu toții de servicii de calitate când vine vremea să tratăm corpul nostru fizic dar, mai ales, sufletul.

 

 

Surse:
http://iarp.org/reiki-and-medicine/
http://www.opmca.ro/
http://www.upmca.ro/upmca

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *