Un studiu de la Universitatea Yale arată cum tratamentul Reiki poate ajuta pacienții care au suferit un atac de cord.
Studiul, publicat într-una dintre cele mai prestigioase reviste medicale, a arătat că pacienții care au primit tratament Reiki în termen de trei zile după ce au suferit atacul de cord, au înregistrat o îmbunătățire a ritmului cardiac și a stării de spirit. Însă să vedem în continuare, ce înseamnă acest lucru în termeni mai puțin tehnici.
Un atac de cord este un eveniment stresant și ca oricare eveniment de acest tip, cauzează un răspuns de stres. Un organism stresat este mai puțin capabil de a face față unui stres în plus, acest lucru însemnând că un pacient ce tocmai a suferit un atac de cord comportă un risc mai mare de a mai suferi unul. Medicii sunt conștienți de acest ciclu periculos și ajutând organismul să-și recapete capacitatea de a rezista stresului este principalul obiectiv în tratamentul afecțiunilor cardiace.
Recuperarea după un atac de cord
Tratamentul standard aplicat în spitale include beta blocante și medicamente care ajută corpul să-și recuperze rezistanța la stres. Insă beta blocantele funcționează lent, iar unii pacienți nu le pot tolera.
În acest caz, cercetătorii de la Yale s-au întrebat dacă există un tratament care nu implică medicație și care poate fi, cel puțin, la fel de eficient, iar pacienții pacienții să fie în siguranță și să aibe un tonus bun?
Într-un centru de terapie intensivă, bine dotat tehnologic, de ce erau medicii preocupați ca pacienții lor să aibe un tonus bun? Pentru că o stare de bine, cu un tonus îmbunătățit au efecte benefice asupra sănătății întregului organism. De asemenea, prin comparație, sunt studii bine documentate care arată că stresul emoțional afectează într-un mod negativ funcția autonomă a sistemului nervos, funcție care controlează ritmul cardiac, așadar afectează inima.
În acest studiu, medicii au căutat tratamente non-invazive și fără medicație, care să ajute recuperarea mai rapidă a pacienților care suferiseră un atac de cord. Astfel, au mers pe 3 abordări, formând trei grupuri de studiu:
- Cei 12 pacienți din primul grup, s-au odihnit în liniște, fără întrerupere.
- Celor 13 pacienți ai celui de-al doilea grup, li s-a aplicat meloterapia. Ei au asculatat muzică clasică, de meditație.
- Iar cei 12 pacienți ai grupului trei au primit tratament Reiki, timp de 20 de minute de la asistente cu pregătire în terapia Reiki
Pacienților care au participat la studiu, li s-au efectuat analize inainte și după aplicarea terapiilor alternative, urmând ca cele două seturi de analize să fie comparate, atât în cadrul aceluiași grup, cât și între cele trei grupuri.
Indicatorii care au fost măsurați, pentru a vedea impactul terapiilor alternative aplicate au fost starea emoțională și variabilitatea frecvenței cardiace (HRV), care ne indică în ce măsură un pacient se recuperează după un eveniment stresant.
Pacienții s-au autoevaluat pentru ambele stări emoționale astfel: pentru cea pozitivă au folosit cuvinte ca fericit, relaxat, calm, pentru cea negativă stresat, furios, trist, frustrat, îngrijorat, speriat, anxios.
Rezultatele studiului cu privire la terapia Reiki
Tratamentul Reiki aplicat a îmbunătățit toate stările pozitive. Comparând cele trei grupuri, cel în care a fost aplicată terapia Reiki a avut cele mai pozitive modificări ale stărilor emoționale, pe cand cel în care s-a aplicat doar odihna ca terapie, a înregistrat cele mai puține astfel de modificări.
Reiki a îmbunătățit și HRV-ul, beneficiul tratamentului Reiki fiind comparat cu tratamentul în care s-au aplicat beta blocante.
In plus, studiul a arătat că tratamentul reiki poate fi oferit intr-un centru de terapie intensivă. Acest lucru este important! Uneori intervențiile se dovedesc a fi de ajutor, dar ele nu sunt realizabile intr-un astfel de cadru în viața reală și cu atât mai puțin în România (n.t.). Nici unul dintre pacienti nu a experimentat niciun fel de efecte adverse.
În acest studiu, terapia Reiki a îmbunătățit semnificativ cei doi indicatori măsurați, starea emoțională și variabilitatea frecvenței cardiace (HRV) comparativ cu celelalte două abordări, odihna și meloterapia. De asemenea, studiu a ridicat alte întrebări, la care nu s-a răspuns încă, cum ar fi, de exemplu, întrebarea referitoare la cât durează efectele tratamentului Reiki și a terapiilor alternative, în general? Evident că sunt necesare studii suplimentare, însă este un bun început.
Sursa: http://reikiinmedicine.org/clinical-practice/reiki-heart-attack-reik/