Meridianele energetice sunt canale a căror structură este paralelă cu cea a vaselor de sânge. Prin aceasta rețea circulă energia captată de chakre sau centrii energetici.
Sunt 4 circuite principale în corpul nostru: circuitul sângelui prin vene cu ajutorul sistemului circulator, circuitul respirator prin sistemul respirator, circuitul digestiv care asigură circuitul alimentelor și al patrulea circuit este cel energetic sau electricitatea care curge prin 12 meridiane principale și 2 extraordinare.
Cele 12 meridiane energetice principale, circulă la suprafața corpului și alcătuiesc Marea Circulație Energetică, iar cele 2 extraordinare, cel conceptor și cel governor formeaza Micul Circuit Ceresc.
Ki-ul, Qi-ul, Lumina sau energia vitală circulă pe meridianele energetice făcând un ciclu complet de 24 de ore. În acest interval, fiecare meridian are o perioadă de maxim, pe o durată de două ore, după care urmează una de liniștire.
Fiecare meridian controlează câte o funcție și/sau câte un organ, iar denumirea celor 12 meridiane energetice a fost stabilită în funcție de organele traversate.
În afara acestora, mai exista opt meridiane energetice, numite curioase, care circula in profunzimea corpului. Dintre cele opt meridiane curioase, doua le controleaza pe toate celelalte: Vasul Guvernor si Vasul de Conceptie.
Vasul Guvernor se inalta pe coloana vertebrala si pe cap, controland toate meridianele Yang, in timp ce Vasul de Conceptie urmeaza linia de mijloc de pe abdomen, piept pana la gat, gura si controleaza toate meridianele Yin. Aceste doua meridiane alcatuiesc Mica Circulatie Energetica sau Micul Circuit Ceresc.
Legea celor cinci elemente
In corpul uman sunt reprezentate toate cele cinci elemente. Fiecarui element i se atribuie cate un organ, respectiv cate un meridian, dupa cum urmeaza:
- Apa – Rinichi (Yin), Vezica Urinara (Yang);
- Lemn – Ficat (Yin), Vezica Biliara (Yang);
- Foc – Inima, cord (Yin), Intestin Subtire, Trei Focare, Vasul de Conceptie (Yang);
- Pamant – Splina-Pancreas (Yin), Stomac (Yang);
- Metal – Plamani (Yin), Intestin Gros (Yang).
Fiecare om, ca orice alta fiinta care se manifesta in univers, poate fi inteles in termenii celor cinci energii arhetipale: Pamant, Metal, Lemn, Apa si Foc. Desi toate aceste forte sunt prezente in fiecare dintre noi, exista un element care predomina in constitutia unei persoane.
Revenind la meridiane, acestea pot fi incadrate intr-o relatie duala. Ele pot fi de tip Yin (feminin) sau de tip Yang (masculin):
- Meridianele Yin curg de jos in sus si apartin organelor pline, care sunt plamanii, inima, splina, rinichii si ficatul. Organele de tip Yin au rolul de a transforma, stoca si distribui chi-ul si sangele in intregul corp. Aceste organe sunt afectate mai ales in cazul bolilor si afectiunilor de lunga durata.
- Meridianele Yang curg de sus in jos si apartin pielii, muschilor, dar si organelor goale: stomacul, intestinul subtire, intestinul gros, vezica biliara si vezica urinara. Organele de tip Yang hranesc corpul si elimina reziduurile, fiind adesea implicate in fazele incipiente sau acute ale bolilor.
Câteva date detaliate despre meridiane: